Khutba 30 - Ashaboe’l Oechdoed -4-

Khutba 30 - Ashaboe’l Oechdoed -4-

Beste broeders en zusters,

 

Zoals jullie weten behandelen wij sinds drie weken het bekende verhaal ‘Ashaboe’l Oechdoed’. Vorige week hadden wij de volgende uitspraak van de priester uitgelegd:

 

 “Ik zie dat jij vandaag op een hoger niveau bent dan mij. Jij bent op een hoge gradatie gekomen. Jij zult een beproeving meemaken. Vertel absoluut niks over mij als je wordt beproefd.”

 

Deze week zullen wij verder gaan met de uitleg van het verhaal… Wij waren gebleven bij de volgende uitspraak van de Boodschapper van Allah:

 

De kerel deed de blinde weer zien en maakte de zieke mensen weer beter.

 

Allah had aan deze jongeman geneeskundige wonderen meegegeven net zoals hij Jezus (vzmh) had meegegeven. Hoe gebruikte deze jongeman deze gunst die hij had gekregen van Allah? Hij had populariteit gekregen onder de mensen. Had hij deze gunst misbruikt door er geld en bezittingen mee te verdienen? Nee, absoluut niet! Zijn doel was meer waardevoller dan dat. Hij gebruikte deze gunst enkel om de mensen ervan te overtuigen dat er geen enkel god is behalve Allah, dus de juiste geloofsleer. (En dat terwijl je eigenlijk in de Islaam tegenover roeqya geld mag vragen.) Maar het doel dat deze jongeman had was meer waardevoller dan dat. Zodra hij dat geld had geaccepteerd zou hij zijn aanzicht verliezen en zou de zaak, waarvoor hij zich zoveel inspande, zijn waarde verliezen.

 

In dezer dagen wordt er Koran gereciteerd tegenover een bedrag bij begrafenis ceremonies en/of andere speciale islamitische gelegenheden.

De meeste mensen die Koran reciteren tegenover een beetje geld hebben in hun eigen leven helemaal geen verbintenis met de Koran.

Koran reciteren is een middel geworden om geld te verdienen. Met een mooie stem wordt er gereciteerd en geld verdiend.

 

حَدَّثَنا مُحَمَّدُ بنُ وَضَّاحٍ قالَ: حَدَّثَنا مُحَمَّدُ بنُ يحيى قالَ: حَدَّثَنا أَسَدُ بنُ موسى قالَ: حَدَّثَنا ابنُ لَهِيعَةَ قالَ: حَدَّثَنا مِشْرَحُ بنُ هَاعَانَ قالَ: سَمِعْتُ عُقْبَةَ بنَ عَامِرٍ يقولُ: سَمِعْتُ رسولَ الله صلى الله عليه وسلم يقولُ:  أَكْثَرُ مُنافِقِي أُمَّتِي قُرَّاؤُها 

“De meeste huichelaars van mijn volgelingen zijn de geleerden.” (Ahmed 4/151)

 

 

نعم، معنى الحديث ثابت عن النبي صلى الله عليه وسلم:  أكثر منافقي أمتي قراؤها  يعني المنسبين إلى العلم والقراءة والقرآن، يكون فيهم نفاق كثير الذي لا يصل العلم إلى قلبه، الذي لا يصل العلم إلى قلبه يكون فيهم نفاق ويكون بينهم فتنة، يكون بينهم تحاسد، الله المستعان، نعم، وهذا حق، كل هذا حق، نعم

 

عبدالرحمن بن صالح الحجي

 

Allah (swt) heeft vele mensen voorzien van speciale eigenschappen die andere mensen niet bezitten. En over het algemeen gebruiken deze mensen deze speciale eigenschappen voor de wereldse zaken. De reden hiervan, is dat voor deze mensen het belangrijkste wat te verkrijgen is, het wereldse is. En door dit toedoen gebruiken deze mensen hun meest waardevolle eigenschappen om wat van de wereldse te kunnen eigenen. Sommige van deze eigenschappen zijn: een mooi lichaam, een krachtig lichaam, een mooie stem, een slimme en snelle denkwijze, mooi spraakvermogen en gevoel voor handelen… Maar jammer genoeg gebruiken mensen deze eigenschappen voor lage wereldse doelen. Deze mensen zijn in werkelijkheid de meest zielige mensen. Want ze beseffen niet dat deze waardeloze wereld vergankelijk is.

En de meest eerbiedige en waardevolle mensen zijn de mensen die hun speciale eigenschappen gebruiken voor waardevolle dingen. Wat zijn deze waardevolle dingen dan? Dat is: de tevredenheid van Allah, de verlossing van de helse bestraffing, oneindige gunsten in het paradijs met het oneindige leven… het bewonderen van het aanzicht van Allah (swt)…

 

Waarvoor gebruiken jullie de speciale eigenschappen die Allah (swt) heeft gegeven? Om de wereldse te verkrijgen of om de tevredenheid van Allah (swt) te verkrijgen? Zijn jullie van die zielige mensen of van die eerbiedige waardevolle mensen?

 

In dit verhaal zien we dat de smeekbeden van de jongeman zijn geaccepteerd. De methode van de jongeman om mensen te genezen is enkel: om smeekbeden te verrichten voor degene die overtuigd is in het geloof.

 

Wat zijn de voorwaarden voordat een smeekbede geaccepteerd kan worden? Deze vraag moeten we in een aparte les behandelen.

Ik zie dat de reden van acceptatie van de smeekbede van deze jongeman af hangt van zijn sterke geloof en overtuiging. We zien een paar smeekbeden van de jongeman in dit verhaal. Namelijk:

 

  1. “O Allah als het werk van de priester u meer tevreden stelt dan die van de tovenaar, neem dan het leven van dit beest zodat de mensen weer verder kunnen.”

  2. 2 keer “Oh Allah! Red mij op welke manier u mij wenst te redden!”

 

Wij zien dat de jongen vastbesloten en zeker is dat Allah zijn smeekbeden zal accepteren. Zekerheid is een van de redenen van de acceptatie van de smeekbeden.

 

ادعوا الله وأنتم موقنون بالإجابة, واعلموا أن الله لا يستجيب دعاءً من قلب غافل لاه

 

“Roept Allah aan gelovende dat hij jullie zeker zal verhoren. En weet dat Allah de smeekbede van een onachtzaam hart niet verhoort” (Overgeleverd door Thirmidhie en el-Hakim)

 

Zekerheid is dus vereist voor de verhoring van de smeekbedes. Dus zeg niet ‘Oh Allah! Genees mij!’ En op dezelfde moment denken dat Allah je toch niet zal genezen. Of ‘Oh Allah! Help mij!’ En denken dat Hij je niet zal helpen…

 

Aanroep Allah met zekerheid net zoals Zakaria aleyhisselam dat heeft gedaan…

 

فَتَقَبَّلَهَا رَبُّهَا بِقَبُولٍ حَسَنٍ وَأَنْبَتَهَا نَبَاتًا حَسَنًا وَكَفَّلَهَا زَكَرِيَّا كُلَّمَا دَخَلَ عَلَيْهَا زَكَرِيَّا الْمِحْرَابَ وَجَدَ عِنْدَهَا رِزْقًا قَالَ يَا مَرْيَمُ أَنَّى لَكِ هَذَا قَالَتْ هُوَ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَرْزُقُ مَنْ يَشَاءُ بِغَيْرِحساب

 

“Daarom nam haar Heer haar (Marjam) met welbehagen aan en deed haar goed opgroeien en vertrouwde haar aan Zakaria toe (Zakaria was verantwoordelijk voor Marjam). Telkens, wanneer Zakaria bij haar in de kamer ging, vond hij voedsel bij haar (in de zomer vond hij voedsel bij haar dat alleen in de winter te verkrijgen was en in de winter vond hij voedsel dat alleen in de zomer te verkrijgen was). Hij zei: "O, Marjam, waar heb je dit vandaan?" Zij antwoordde: "Het komt van Allah." Voorzeker, Allah geeft volop aan wie Hij wil.” (Al-i Imraan: 37)

 

En op dat moment drong het bij Profeet Zakaria door dat Allah in staat is het onmogelijke mogelijk te maken. Want het is onmogelijk een voedsel van de zomer te verkrijgen in de winter en ook andersom is het onmogelijk. Maar als Allah het wil dan gebeurt het. Wat was nou de wens van Profeet Zakaria?

Een kind! Maar voor hem was het volgens de natuurlijke wetten onmogelijk een kind te krijgen omdat hij heel erg oud was en zijn vrouw was onvruchtbaar. Maar tot Profeet Zakaria drong het door dat Allah in staat is het onmogelijke mogelijk te maken. Wat deed hij op dat moment? Allah zegt:

 

هُنَالِكَ دَعَا زَكَرِيَّا رَبَّهُ قَالَ رَبِّ هَبْ لِي مِنْ لَدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَاءِ

 

“Toen riep Zakaria ter plekke zijn Heer aan en zei: "Mijn Heer geef mij een rein nageslacht; voorzeker, U verhoort de smeekbede." (Al-i Imraan: 38)

 

Wat was het gevolg van de smeekbede van Zakaria aleyhisselam welke hij met volle zekerheid had gedaan?

 

فَنَادَتْهُ الْمَلَائِكَةُ وَهُوَ قَائِمٌ يُصَلِّي فِي الْمِحْرَابِ أَنَّ اللَّهَ يُبَشِّرُكَ بِيَحْيَى مُصَدِّقًا بِكَلِمَةٍ مِنَ اللَّهِ وَسَيِّدًا وَحَصُورًا وَنَبِيًّا مِنَ الصَّالِحِينَ

 

“En de engelen riepen tot hem, terwijl hij in de kamer stond te bidden: "Allah geeft jou de blijde tijding over Yahya, die Allah's woord zal vervullen - en hij zal edel, kuis en een profeet onder de rechtvaardigen zijn.” (Al-i Imraan: 39)

 

Oh dienaar van Allah! Aanroep Allah met zekerheid en je zult zeker de vruchten van jouw smeekbede plukken.

 

 

“Wa’l-hamdoelillahie Rabbi’l A’lemien.”